Ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας επεξεργάζεται νομικές ρυθμίσεις για τη χορήγηση ιθαγένειας μόνο σε παιδιά μικτών γάμων, χωρίς να επισημοποιούνται αλλοδαποί γονείς που εισήλθαν παράνομα». Το KESÇH τονίζει και πάλι τη σημασία της διπλωματίας με την Κυπριακή Δημοκρατία. (ΕΛ)

Sude Doğan avatarı

Σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε από την εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο 3χρονος Κάρλος, ο οποίος έχει γονείς Ελληνοκύπριους και Καμερουνέζους, δεν έχει την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας επειδή ο Καμερουνέζος γονέας του εισήλθε στο νησί μέσω του ΤΔΒΚ», δηλαδή παράνομα. Όπως γνωρίζετε, αυτό το θέμα είναι το θέμα του μεικτού γάμου που εμείς ως Κίνημα Λύσης Προβλημάτων Μικτού Γάμου προσπαθούμε να λύσουμε εδώ και 1,5 και πλέον χρόνο. Αν και το αγοράκι ζει στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, η μητέρα του δεν μπορεί να του δώσει την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. γιατί ο πατέρας του μπήκε παράνομα στο νησί με ιδιότητα εποίκου.
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε επίσης ότι αυτό το πρόβλημα δεν αφορά ένα μόνο παιδί, αλλά ότι επηρεάζονται πολλά παιδιά, ειδικά χιλιάδες παιδιά μικτών γάμων που γεννήθηκαν από γάμους μεταξύ Τουρκοκυπρίων και εποίκων. Ο Ιωάννου είπε ότι ήθελαν να λύσουν το πρόβλημα του μικτού γάμου όχι μόνο για τον Κάρλος αλλά για όλους τους Κύπριους. Ωστόσο, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι εάν χορηγηθεί υπηκοότητα σε ανήλικα παιδιά μικτών γάμων, χωρίς να γίνουν αλλαγές στον τοπικό νόμο περί ιθαγένειας, ο αυτόματος δρόμος για την ιθαγένεια θα ανοίξει σε αλλοδαπούς γονείς που εισέρχονται παράνομα στο νησί της Κύπρου.
Κατά τη γνώμη μας, είναι πιθανό η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι προσεκτική όσον αφορά τη χορήγηση ιθαγένειας στους συζύγους. Επειδή είναι προφανές ότι όταν οι σύζυγοι αρχίσουν να λαμβάνουν αυτόματη υπηκοότητα, κακόβουλες δραστηριότητες όπως οι ψεύτικοι γάμοι με αντάλλαγμα χρήματα στο βόρειο τμήμα του νησιού θα ανοίξουν το δρόμο για πιθανή κατάχρηση του συστήματος.
Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών Ιωάννου επέλεξε να μην παρατήσει αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση και το θέμα των μεικτών γάμων. Αναζητείται μια νέα πολιτική και τρόποι συνολικής αντιμετώπισης του ζητήματος, ώστε τα παιδιά με προβλήματα μικτού γάμου να έχουν πρόσβαση στην υπηκοότητά τους χωρίς να νομιμοποιήσουν τους συζύγους. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Υπουργός έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο συναντήσεις με την αρμόδια υπηρεσία για διερεύνηση τρόπων της υφιστάμενης νομοθεσίας ή για αλλαγές στη νομοθεσία εάν χρειαστεί.
Ως Κίνημα Λύσης Προβλημάτων Μικτού Γάμου, λέγαμε πάντα ότι είναι σημαντικό να συνεργαστούμε με την Κυπριακή Δημοκρατία και να δημιουργήσουμε γραφειοκρατικές σχέσεις, ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με την επίτευξη διπλωματικού συμβιβασμού και ότι οι νόμοι περί ιθαγένειας υπόκεινται στην κυριαρχία των οι πολιτείες. Για το λόγο αυτό, επαναλαμβάνουμε τη σημασία της δημιουργίας υγιών και εποικοδομητικών δεσμών με την Κυπριακή Δημοκρατία και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στο παρασκήνιο για τα δικαιώματα του πολίτη των παιδιών με προβλήματα μεικτού γάμου. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε υγιείς και εποικοδομητικές συνδέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Για όσους θέλουν αναλυτικότερες πληροφορίες, προσθέτω το σύνδεσμο της εφημερίδας Φιλελεύθερος στο τέλος του άρθρου. Σήμερα, τα γεγονότα μπορούν να παραμορφωθούν σε μεγάλο βαθμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επομένως η σημασία της λήψης ειδήσεων από πραγματικές πηγές αυξάνεται. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις δηλώσεις που γίνονται στους επίσημους λογαριασμούς μας για να μάθετε την αλήθεια για τις εξελίξεις στο θέμα των μεικτών γάμων.

https://in-cyprus.philenews.com/local/cypriot-children-of-mixed-marriages-face-citizenship-limbo/

Sude Doğan avatarı